DOBRODOŠLI U MREŽU SUDIJA I SUTKINJA POSVEĆENIH JAČANJU RODNE RAVNOPRAVNOSTI (MREŽU GCJ)

Doprinosimo ostvarivanju ravnopravnosti žena i muškaraca propisane zakonom na Zapadnom Balkanu.

Naša vizija

Svijet u kojem žene i muškarci na Zapadnom Balkanu uživaju ravnopravnost i prema zakonu i u praksi, u kojem rodni stereotipi ne utječu na ponašanje ili ishod sudskih postupaka i u kojem sve osobe imaju koristi od djelotvornog provođenja nacionalnih, evropskih i međunarodnih odredaba o rodnoj ravnopravnosti.

Naša misija

Mreža GCJ podržava i osnažuje sudije i sutkinje širom regiona da unapređuju rodnu ravnopravnost i zaštitu prava žena na Zapadnom Balkanu.

Siofra O'Leary

predsjednica Evropskog suda za ljudska prava

Rodna ravnopravnost je središnja tačka zaštite ljudskih prava, funkcionisanja demokratije i dobrog upravljanja, ali i poštovanja vladavine prava i promocije dobrobiti za sve. Na tom putu Mreža GCJ je izuzetno važna u vašem regionu, ali i za Evropu u cjelini. Ponosna sam što sam jedna od pokroviteljica te inicijative.

Robert Spano

predsjednik Odbora pokrovitelja i pokroviteljki Mreže i bivši predsjednik Evropskog suda za ljudska prava

Čast mi je da predsjedavam Odborom pokrovitelja i pokroviteljki Mreže. Po svaku cijenu moramo se boriti protiv svih oblika rodne diskriminacije, naročito protiv nasilja nad ženama. Cijelu svoju karijeru, ne samo devet godina koje sam proveo na funkciji sudije, a potom i predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, posvetio sam obezbjeđivanju ravnopravnosti žena i muškaraca kao jednom od najosnovnijih ljudskih prava. Sudije i sutkinje se nalaze na prvoj liniji fronta u toj borbi, a posebno u ovom regionu. Ovdje žene i muškarci moraju da ispunjavaju svoju ulogu s podjednakom snagom. Radujem se mogućnosti da ispunjavam svoju ulogu i da pružam svoju svesrdnu podršku Mreži.

Dunja Mijatović

komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava

U vremenima velikih izazova, koji dodatno pogoršavaju nasilje i diskriminaciju s kojima se svakodnevno suočavaju žene i djevojčice, Istanbulska konvencija ostaje naš svjetionik u iskorjenjivanju te pojave, osporavanju patrijarhalnih stavova koji je omogućavaju, obezbjeđivanju zaštite za žrtve, kažnjavanju učinilaca i jačanju svijesti o njenim efektima na žene i djevojčice, kao i na društvo u cjelini.

Ivana Jelić

sutkinja Evropskog suda za ljudska prava

Rodna ravnopravnost je vrijednost koja ističe ljudsko dostojanstvo i ljudski integritet kao inherentno svojstvo svih ljudskih bića. Ostvarenje te vrijednosti je cilj svih nas, bez obzira na naš spol, samoodređenje ili pripadnost. Svi mi imamo ulogu u unapređenju rodne ravnopravnosti u svim sferama života. Ali, sudije i sutkinje imaju odlučujuću ulogu u zaštiti od rodno zasnovane diskriminacije, nasilja i zlostavljanja. Čast mi je što sam jedna od pokroviteljki Mreže.

Događaji

Drugi pravosudni forum Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan

2-3. juni 2023.
Mjesto: Beograd, Srbija

Drugi pravosudni forum Rodna Ravnopravnost i Zapadni Balkan, koji AIRE centar organizuje uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, bavi se načinima na koje pravosuđe može da se izbori sa raznim vrstama rodne nejednakosti na Zapadnom Balkanu…

Prvi regionalni forum o rodnoj ravnopravnosti za Zapadni Balkan

1-2. april 2022.
Mjesto: Budva, Crna Gora

Prvi regionalni forum o rodnoj ravnopravnosti za Zapadni Balkan bit će održan 1. i 2. aprila 2022. godine u Budvi (Crnoj Gori). Forum organizuje AIRE Centar uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i …

Borba protiv femicida u Bosni i Hercegovini – međunarodni standardi i jurisprudencija sudova BiH

25. mart 2022.
Mjesto: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

AIRE Centar, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, Vrhovni sud Republike Srpske i Apelacioni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u petak, 25. marta 2022. godine, održat će Konferenciju „Borba protiv femicida u Bosni i Hercegovini – međunarodni standardi i sudska praksa bh. sudova“.

Vijesti

Poziv za webinar “Od šutnje do rješenja: Sudska praksa u vezi s uznemiravanjem žena na radnom mjestu”

4. juni 2024.

AIRE centar poziva vas na webinar “Od šutnje do rješenja: Sudska praksa u vezi s uznemiravanjem žena na radnom mjestu”, koji će omogućiti važnu diskusiju o rasprostanjenom problemu uznemiravanja s kojim se suočavaju žene na radnim mjestima.

Od pravnog okvira do sudske prakse: Kako je Kosovo odgovorilo na problem femicida?

15. Mart 2024.

Između 2018. i 2022. godine počinjeno je dvadeset femicida i četiri pokušaja femicida, i gotovo u svim slučajevima žene su ubili njihovi muževi, istaknuto je u istraživanju…

Konferencija o unapređenju sudskog odgovora na nasilje nad ženama održana u Prištini

15. Mart 2024.

Preko 100 predstavnika ključnih pravosudnih institucija, uključujući sudove, tužilaštva i agencije za sprovođenje zakona, te predstavnika relevantnih vladinih organa…

Video