Poziv za webinar “Od šutnje do rješenja: Sudska praksa u vezi s uznemiravanjem žena na radnom mjestu”

4 juni 2024.

AIRE centar poziva vas na webinar “Od šutnje do rješenja: Sudska praksa u vezi s uznemiravanjem žena na radnom mjestu”, koji će omogućiti važnu diskusiju o rasprostanjenom problemu uznemiravanja s kojim se suočavaju žene na radnim mjestima. Pridružite se predavanju o adresiranju uznemiravanja na radnom mjestu, uključujući seksualno uznemiravanje, maltretiranje, i mobing.

TOvaj webinar namijenjen je sudijama, tužiteljima, advokatima i drugim pravnim stručnjacima, kao i predstavnicima civilnog društva, aktivistima za ljudska prava, novinarima i studentima. Radni jezik je engleski, i prijevod je dostupan na albanski, bosanski/crnogorski/hrvatski/srpski i makedonski. Registracija nije potrebna.

Webinar će se održati u ponedjeljak, 17. juna 2024. godine, od 13:30 do 15:00 putem Zooma. Pridružite se webinaru putem ovog linka..

Cilj webinara je da predstavi različite oblike uznemiravanja i učinkovite strategije za suočavanje s njima. Od fizičkog i verbalnog zlostavljanja do radnih kultura u kontekstu kojih se oni javljaju, predavanje će pružiti uvide u kompleksne dinamike uznemiravanja i odgovore poslodavaca, uključujući tretman zviždača. Diskusija će se fokusirati na značajnu presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Špadijer protiv Crne Gore, odnosno važne lekcije o učinkovitom sudskom odgovoru na uznemiravanje. U okviru webinara također će se analizirati međunarodni pravni standardi, uključujući one koje je uspostavio Evropski sud za ljudska prava. Ovaj webinar također će ponuditi praktične alate za prepoznavanje, adresiranje i sprječavanje uznemiravanja na radnom mjestu, naglašavajući važnost brzih istraga i podrške žrtvama kako bi se spriječila sekundarna viktimizacija.

Webinar će voditi stručnjakinje Ivana Jelić, sutkinja i predsjednica odjela Evropskog suda za ljudska prava, Vanja Vujović, sutkinja Osnovnog suda u Podgorici, sekondirana na rad u Registar Evropskog suda za ljudska prava, i Mersudin Pružan, tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Za više informacija o Programu AIRE centra za Zapadni Balkan, posjetite zvaničnu web-stranicu.

Share This