U Sarajevu uspostavljena Mreža sudija i sutkinja posvećenih jačanju rodne ravnopravnosti
12. juli 2022. godine, Sarajevo, BiH

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa AIRE Centrom u julu 2022. godine sve institucije za obuku nosilaca i nositeljki pravosudnih funkcija u regionu pridružile su se inicijativi za uspostavljanje Mreže sudija i sutkinja posvećenih jačanju rodne ravnopravnosti. Uspostavljanje Mreže je inicirano početkom aprila na Pravosudnom forumu o rodnoj ravnopravnosti održanom u Budvi. Učesnici i učesnice Foruma naglasili su da je potrebno usaglasiti pristup obuci o tom pitanju nosilaca i nositeljki pravosudnih funkcija u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

„Unapređenje ravnopravnosti predstavlja važan cilj u zemljama širom Evrope. Međutim, nekoliko društvenih faktora na Zapadnom Balkanu to pitanje čine posebno važnim za ovaj region. Rasprostranjeno nasilje nad ženama, postojanje rodnih stereotipa, nedovoljna zastupljenost žena u politici i na visokim položajima, kao i uticaj pandemije COVID-19 na žene koje su se, inače, nalazile u nepovoljnijem društvenom položaju samo su neki od razloga zbog kojih je preduzimanje dodatnih aktivnosti radi unapređenja položaja žena u regionu naš imperativ. Žene su jednake prema zakonu, ali ne i u praksi. Provođenje zakona i mera za ostvarenje rodne ravnopravnosti i dalje predstavlja ozbiljan izazov, a domaći sudovi i pravni stručnjaci i stručnjakinje širom regiona imaju suštinsku ulogu u rešavanju tog izazova“, izjavila je Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE Centra.

Potpisivanjem bilateralnih sporazuma AIRE Centar je uspostavio saradnju sa institucijama za obuku nosilaca i nositeljki pravosudnih funkcija u Crnoj Gori, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Kosovu. Time su uspostavljeni temelji za aktivnosti Mreže. Provođenje te inicijative podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Direktorica Braithwaite je pozdravila posvećenost institucija za obuku nosilaca i nositeljki pravosudnih funkcija i njihove napore usmjerene na razvoj regionalne saradnje u oblasti vladavine prava i zaštite ljudskih prava. Ona je istakla da će postojanjem Mreže biti položeni temelji za saradnju institucija za obuku nosilaca i nositeljki pravosudnih funkcija i u drugim oblastima.

„Mreža će pružiti prilike za jačanje veza i saradnje među sudijama i sutkinjama i praktičarima i praktičarkama za ciljanu obuku koja bi bila osmišljena tako da ima praktični efekat, kao i podrobna istraživanja i razmenu znanja, veština, iskustava i ideja u vezi sa rodnom ravnopravnosti putem strukturiranog umrežavanja i modela mentorstva“, zaključila je direktorica Braithwaite.

Share This