Okrugli sto u Budvi: Unaprjeđenje odgovora na rodno zasnovano nasilje u fokusu pravosuđa i policije

8 februar 2024., Crna Gora

Skoro svaki femicid mogao je biti spriječen, zbog čega je neophodno unaprijediti međuinstitucionalnu saradnju. Tako bi se na vrijeme reagovalo na rane znakove nasilja, time adekvatno procesuiralo, te u konačnom i spriječilo, rodno zasnovano nasilje i femicid, zaključeno na otvaranju okruglog stola „Unaprjeđenje sudske prakse u slučajevima rodno zasnovanog nasilja i femicida“, koji se danas i sjutra održava u Budvi.

Skoro svaki femicid mogao je biti spriječen, zbog čega je neophodno unaprijediti međuinstitucionalnu saradnju. Tako bi se na vrijeme reagovalo na rane znakove nasilja, time adekvatno procesuiralo, te u konačnom i spriječilo, rodno zasnovano nasilje i femicid, zaključeno na otvaranju okruglog stola „Unaprjeđenje sudske prakse u slučajevima rodno zasnovanog nasilja i femicida“, koji se danas i sjutra održava u Budvi.

„Femicid nije incident. Najčešće je rezultat višegodišnjeg fizičkog, psihološkog i ekonomskog zlostavljanja žena, odnosno neadekvatnog institucionalnog odgovora na ove vrste nasilja. Stoga je ovaj događaj važan korak ka otvorenom dijalogu stručnjaka koji se direktno bave ovim slučajevima i koji pomažu žrtvama. Naš cilj je da ispitamo svaku kariku lanca pravde i prepoznamo načine kako možemo poboljšati saradnju. To je ključno kako bi kazne za počinitelje bile dobro odmjerene i odvraćajuće, kako bi pravda za žrtve bila holistička i zadovoljavajuća, te kako bi se u konačnom odvratilo od ovakvih zločina u budućnosti“, kazala je Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra na otvaranju okruglog stola.

Od 2020. do 2022. godine, u Crnoj Gori počinjeno je 5 femicida, pokazalo je istraživanje AIRE centra i FemPlatza “Sudski odgovor na femicid na Zapadnom Balkanu: Pravni okvir i sudska praksa”. Stvarni broj je vjerovatno veći, međutim, zbog nedostatka zvanične statistike, podaci se uglavnom prikupljaju iz medijskih i drugih relevantnih izvještaja. Analizom sudskih presuda, ovo istraživanje pokazalo je da je većina femicida počinjena u domu žrtava, te da su počinioci, u većini slučajeva, njihovi intimni partneri i članovi njihovih porodica. Drugim riječima, za žene najopasnije mjesto je upravo njihov dom.

„Snažan odgovor pravosuđa zahtijeva efikasne i koordinisane mjere prevencije, istrage i procesuiranja zločina. Zbog toga je saradnja pravosuđa, lokalnih zajednica, policije i organizacija civilnog društva od izuzetne važnosti. Svi mi imamo odgovornost da podržimo žrtve, pružimo im informacije o dostupnoj podršci, i ohrabrimo ih da zatraže neophodnu pomoć“, pojasnila je Braithwaite.

Christopher Marshall, vođa tima na projektu Inicijativa za vladavinu prava na Zapadnom Balkanu (WBROLI) koji finansira britanska Vlada, istakao je da istraživanja sprovedena u okviru projekta ukazuju na značaj uključivanja što više praksi zasnovanih na načinima informisanja o traumama koje je žrtva preživjela i potrebu da se glas žrtava u potpunosti čuje.

„Ključna barijera pomenutog pristupa u mnogim jurisdikcijama, kao i u Crnoj Gori, su rodno zasnovane norme koje utiču na način na koji bilo ko od nas posmatra ova pitanja. Očekivanja javnosti od institucija koje rade u oblasti krivičnog pravosuđa su velika i važno je da se ispune. Iz tog razloga, ponosni smo na svoje šire partnerstvo s policijom, tužilaštvom i sudstvom, kao i priliku da putem ovog okruglog stola okupimo lokalne, regionalne i međunarodne stručnjake u oblasti rodno zasnovanog nasilja, kako bi objedinili svoje perspektive i na taj način bolje podržali cjelokupni sistem pravosuđa“, kazao je Marshall.

Marshall je podsjetio kako Chemonics UK, kroz svoje aktivnosti u Crnoj Gori, nastoji pružiti veću podršku policiji, tužiocima, sudijama i drugim relevantnim institucijama, kako bi preživjelima nasilja olakšao pristup pravosudnom sistemu, te da budu zaštićeni, i ostvare pravdu.

Na skupu se obratila Dawn McKen, britanska ambasadorka u Crnoj Gori koja je rekla da ovaj događaj pruža priliku sudijama, tužiocima i drugim pravnim profesionalcima iz Crne Gore, da razgovaraju o pitanjima seksualnog i rodno zasnovanog nasilja i femicida u Crnoj Gori i šire, u cilju pronalaženja boljeg sudskog odgovora na ove zločine.

„Iza svakog slučaja femicida stoji život koji je prerano ugašen, porodica koja je razrušena i zajednica koja ostaje u žalosti. To što se oni još uvijek događaju je bolan podsjetnik koliko daleko moramo ići na našem putu ka rodnoj ravnopravnosti i pravdi“, rekla je ambasadorka McKen.

„Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno što je vaš partner kada su u pitanju ovi napori i radujemo se diskusijama koje će se održati danas i sjutra“, zaključila je britanska ambasadorka.

Dobar sudski odgovor može doprinijeti suzbijanju rodno zasnovanog nasilja i femicida samo ako kazne odraze težinu zločina. U okviru događaja, AIRE centar i FemPlatz predstavili su i priručnik za pravosuđe „Postupanje u slučajevima femicida“ kako bi sudijama pružili smjernice za kvalifikaciju krivičnog djela, odmjeravanje kazni i zaštitu prava žrtava u postupku, uključujući zahtjeve za naknadu štete u krivičnom postupku.

Share This